dichtbij
legalisatie

Kroatië introduceert wetgeving om recreatief gras te legaliseren

Decriminalisering van cannabis voor recreatief gebruik in Kroatië: legaal voor medisch gebruik

Zal Kroatië het eerste land in Europa zijn dat recreatieve cannabis volledig legaliseert? Het Kroatische parlementslid Mirela Holy (SDP) zegt dat de volgende voorgestelde wet elke volwassene in staat zou stellen om tot negen THC-cannabisplanten met hoog THC-gehalte te kweken voor persoonlijk gebruik. Niemand is ooit overleden aan een overdosis natuurlijke cannabis, zei ze.

De Kroatische wietwet zal binnenkort het voorwerp uitmaken van een openbaar debat. In de afgelopen jaren is de HDZ (Kroatische Democratische Unie) begonnen zijn rigide opvattingen over deze fabriek te veranderen. Meer en meer mensen denken echter dat decriminalisering niet voldoende is. Een van hen is Mirela Holy, voorzitter van de SDP Green Development Council, en een van de meest prominente publieke figuren die "Lex Cannabis" steunen. Ze zei dat het wetsvoorstel binnen een week naar het publieke debat zal gaan en zal worden gevolgd door het parlementaire debat. Het wetsvoorstel voorziet in de volledige legalisatie van cannabis.

We nodigen iedereen die geïnteresseerd is uit om deel te nemen aan het publieke debat. Het voorziet in de legalisatie en volledige liberalisering van hennep, wat betekent dat het volledig van plan is het volledige potentieel van cannabis te benutten voor economische, recreatieve en medische doeleinden, " Ik legde uit Holy to Mojmira Pastorčić / RTL Direkt op 10 februari 2020.

Posljednjih su godina iu HDZ-u promijenili rigidne poglede prema marihuani, no sve je više onih koji misle da dekriminalizacija nije dovoljna. Jedna od njih je i gošća Direkta Mirela Holy

Posljednjih su godina iu HDZ-u promijenili rigidne poglede prema marihuani, no sve je više onih koji misle da dekriminalizacija nije dovoljna. Jedna od njih je i gošća Direkta Mirela Holy

Publiée par RTL Direkt op maandag 10 februari 2020

Ze wijst erop dat de huidige modellen voor recreatieregulering zijn goedgekeurd door de staat, zoals in Uruguay, of via de particuliere sector, zoals in Canada en de Verenigde Staten.

We bieden een hybride overheidsagentschapmodel (staat / particulier) om hoge kwaliteit (van het product) op de markt te houden. Wat het recreatieve gebruik van cannabis betreft, zou de wet elke volwassene in staat stellen om tot negen vrouwelijke planten met een hoog THC-gehalte voor persoonlijk gebruik te laten groeien.

Hennepteelt heeft een groot economisch potentieel. Gezien de hoge kwaliteit in termen van vloerreiniging en CO2-opname tot vier keer hoger, kan hennep groeien ook een belangrijk hulpmiddel zijn in de strijd tegen klimaatverandering. De economische voordelen zijn enorm voor de ontwikkeling van de wetenschap, het gebruik van cosmetica en de productie van papier ”, voegde de heer Holy toe.

Ervaring in andere landen leert dat er nog steeds een zwarte markt is, en daarom is volgens haar staatsregulering nodig om de rol van de zwarte markt te minimaliseren.

Volgens de huidige Kroatische wetgeving wordt de teelt of verkoop van cannabis beschouwd als een misdrijf dat wordt bestraft met een verplichte gevangenisstraf (minimaal drie jaar). Het bezit van een kleine hoeveelheid marihuana en andere lichte medicijnen wordt beschouwd als een lichte overtreding die kan resulteren in een boete van 5000 tot 20000 HRK (671 tot 2682 EUR), afhankelijk van het geval.

Vanaf 15 oktober 2015 heeft het Kroatische ministerie van Volksgezondheid officieel het gebruik van op cannabis gebaseerde medicijnen voor medische doeleinden gelegaliseerd voor patiënten met ziekten zoals kanker, multiple sclerose of aids.

Velen vragen zich echter nog steeds af of Kroatië een te conservatieve samenleving is om recreatieve marihuana volledig te legaliseren, maar Holy antwoordt:

“Toen ik hier enkele jaren geleden over begon te praten, waren de reacties erg negatief, maar de dingen zijn veranderd. Mensen moeten eerst worden opgeleid en dan zullen ze hun houding veranderen. Het potentieel voor "verslaving" is veel minder dan dat van nicotine of alcohol. En voor zover ik weet, is niemand ooit overleden aan een overdosis natuurlijke cannabis. Niettemin zijn er grote vooroordelen die worden gevoed door de belangen van bepaalde groepen en industrieën, 'concludeerde Holy.