dichtbij
Cultuur en groei

In het zuiden van Senegal is de economie van de Karones-eilanden bijna volledig afhankelijk van de teelt van cannabis

Cannabis, een gezegend brood uit een afgelegen hoek van Senegal

De meeste Senegalese boeren leven van pinda's of plantaardige gewassen. Maar hier, beschut tegen ontelbare watertakken en dichte vegetatie, bedriegt de scherpe geur niet: het is inderdaad cannabis die de belangrijkste bron is.

Het gebruik ervan, formeel wettelijk verboden, zijn detentie en de productie ervan wordt als illegaal beschouwd, cannabis blijft winst genereren. Op sommige plaatsen in het land wordt dit medicijn goed verbouwd. Dit is het geval voor Kouba, een plaats in Basse-Casamance, niet ver van Kafountine (regio Ziguinchor). Op het moment dat de meeste Senegalese boeren op pinda's of plantaardige gewassen leven, is dit niet het geval in Kouba. Op dit Casamance-eiland, beschut door ontelbare watertakken en dichte vegetatie, bedriegt de scherpe geur niet, het is inderdaad cannabis die de belangrijkste bron vormt, onthulde de Slateafrique-website. In een artikel verschenen Woensdag 8 januari 2020 is er sprake van de verloren dorpen van deze afgelegen hoek van Senegal aan de monding van de Casamance-rivier aan de Atlantische Oceaan, die alleen toegankelijk zijn via een pirogue tussen de Karones, een lappendeken van eilanden met oevers bedekt met mangroven, waar kaaimannen en zeldzame vogels nestelen.
Op een van deze eilanden, aan het einde van een zandweg, zijn de vrouwen van het dorp Kouba bezig op de hoek van aarden huizen. In de ogen van iedereen scheiden ze de zaden van de hennepstengels en drogen ze op metalen daken.

De Karoninkas (een populatie verwant aan de Diolas die voornamelijk op de rechteroever van de Casamance-rivier woont) leven van deze cultuur, echter strikt verboden in Senegal, waar het strafbaar is met tien jaar gevangenisstraf. Dit is echter verre van mensen ervan te weerhouden dit medicijn te cultiveren. "Al deze velden zijn gereserveerd voor hennep", zegt Gaston Diaba, de metselaar van het dorp, botweg, en wijst een groot gebied aan met omheinde percelen aan de rand van de woningen, naast de rijstvelden. Zijn jongere broer zal niet minder zeggen. "Als je niet groeit (hennep), kun je er niet mee wegkomen." Philippe, omdat het over hem gaat dat hij terug is in de zandstraten van zijn geboortestad voor een paar dagen vakantie. En alsof hij zijn ouders wil opruimen, voegt hij eraan toe: "Er is geen weg om groenten te gaan verkopen in de stad, dus we verbouwen ze alleen voor voedsel".
"Als je geen hennep kweekt, kun je er niet mee wegkomen"

In elk geval verkoopt de kilogram ui nauwelijks 500 frank, tegen 15 tot 000 frank voor de psychotrope fabriek, waarvan het inkomen de eilanden overstroomde vanaf de jaren 30. Zijn buurman Ousmane slaat honderden op in zijn garage kilo's bruinachtig gras, gebundeld in bundels. "Het is miljoenen franken waard," merkt Philippe Diaba op, niet op zijn gemak met zoveel merchandise. Cannabis financiert de studies van jongeren of de zoektocht naar een baan buiten de regio. Vertelt hem weg te blijven van een bedrijf dat "veel problemen" kan krijgen.
Voor telers, geen zorgen over levering. De kopers komen om hun benodigdheden per kano te halen. De hier geproduceerde goederen dragen bij aan de bevoorrading van de Senegalese markt. De unieke, zo niet marginale geografie van Casamance, niet los van het conflict, geleid vanaf het begin van de jaren 1980 door de separatisten (beweging van de democratische krachten van Casamance) tegen de centrale Senegalese macht, is gunstig voor het verkeer. Om vanuit Dakar te komen, moet je een andere staat, Gambia, oversteken of omzeilen. En de reis door het estuariumlabyrint is nog lang naar de Karones. De persistentie op laag vuur van het Casamance-conflict biedt extra dekking '', aldus de site.
De consumptie van cannabis in Senegal blijft volgens dezelfde bron een bron van zorg voor de autoriteiten, zegt Matar Diop. De laatste, controleur-generaal van de Senegalese politie en lid van het Interministerieel Comité voor de bestrijding van drugs. En "Casamance is geen wetteloos gebied".

'Kopers komen hun kano halen'

De illegale cannabisgewassen die daar zijn ontdekt, worden vernietigd door de defensie- en veiligheidstroepen, 'zei hij. Cheikh Touré, regionale coördinator van het Bureau voor drugs en criminaliteit van de Verenigde Naties (UNODC), prijst Senegal als een van de goede studenten in de strijd tegen verdovende middelen in West-Afrika. Hij beroept zich op de goedkeuring door dit land van een strategisch strijdplan tot 2020, geven onze collega's aan.
Ze herinneren zich, volgens de tekst van Dakaractu, dat de Senegalese autoriteiten in 2017 12,8 ton cannabis of hars in beslag hebben genomen. Informatie die volgens hen door de UNODC is doorgegeven. Dakar ondertekende in 2018 een overeenkomst met Gambia om de controles aan hun gemeenschappelijke grens te versterken. "De repressieve acties van de afgelopen jaren geven een krachtig signaal af aan de netwerken en aan de producenten", groet Cheikh Touré.

In Kouba zeggen de dorpelingen dat ze lange tijd geen politieagent meer hebben gezien. Victor Diatta, socioloog en burgemeester van Kafountine, de plaats waartoe Kouba behoort, zou graag andere activiteiten zien ontstaan. De naburige paradijsstranden kunnen veel meer toeristen aantrekken, ook die uit het buitenland. Maar voor toerisme of de visindustrie zijn investeringen nodig en op dit moment zijn het vooral Senegalese en Bissau-Guinese mensen die komen voor cannabis. De aantrekkelijkheid van gemakkelijk geld heeft voorrang gehad op alle andere overwegingen ”, betreurt de jonge gekozen ambtenaar ...

Tags: AfriqueLandbouw / Grow