dichtbij
Wetenschap

Wetenschappers gebruiken CBD als een Trojaans paard om medicijnen aan de hersenen toe te dienen

Blog-Cannabis

Dierproeven hebben bevestigd dat CBD kan worden gebruikt als een medisch "Trojaans paard" om medicijnen over de bloed-hersenbarrière (BBB) ​​in de hersenen van muizen te brengen.

Wetenschappelijke studies hebben bevestigd dat CBD pijn verlicht, ontstekingen vermindert, symptomen van depressie en angst verbetert en het aantal aanvallen dat gepaard gaat met kinderstoornissen zoals de syndromen van Lennox-Gastaut en Dravet vermindert.

Bovendien onderzoeken lopende studies het verband tussen CBD en een vermindering van het risico op hartaandoeningen, evenals de mogelijkheid dat het diabetes kan voorkomen en zelfs bepaalde soorten kanker kan genezen.

De BBB is een dicht geweven laag cellen die voorkomt dat schadelijke stoffen uit de bloedstroom naar de hersenen gaan, terwijl nuttige moleculen zoals glucose, neurotransmitters en aminozuren worden doorgelaten. Wetenschappers hopen CBD te gebruiken om medicijnen via de BBB te "introduceren".

De studie werd dit jaar gepubliceerd in het tijdschrift Molecular Pharmaceutics van de American Chemical Society.

als gelezen
De impact van cannabis op spanning

Vooral ziekten van het centrale zenuwstelsel (CNS) die moeilijk te behandelen zijn

Het centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en het ruggenmerg. Het wordt het "centrale" zenuwstelsel genoemd omdat het informatie uit meerdere systemen verzamelt en activiteiten door het hele lichaam coördineert.

Er zijn een aantal oorzaken van aandoeningen van het centrale zenuwstelsel, waaronder trauma, infecties, tumoren, auto-immuunziekten en beroerte. Deze aandoeningen omvatten motorneuronziekte, multiple sclerose, de ziekte van Parkinson en vele anderen.

CNS-aandoeningen zijn bijzonder moeilijk te behandelen omdat de BBB voorkomt dat geneesmiddelen vanuit de bloedbaan naar de hersenen worden overgebracht om de getroffen gebieden te bereiken.

Stealth-toediening van geneesmiddelen

Neurotransmitters bekend als endocannabinoïden kunnen binden aan cannabinoïde-receptoren in de BBB. Deze receptoren helpen op hun beurt nuttige moleculen over de BBB naar de hersenen te transporteren.

Het onderzoeksteam wilde bewijzen dat ze dit systeem konden gebruiken als een manier om medicijnen af ​​te leveren die de BBB normaal gesproken in de hersenen zou blokkeren. Dit zou effectiever ziekten behandelen die het centrale zenuwstelsel aantasten.

als gelezen
Rusteloze benen syndroom

Onderzoekers hechtten CBD aan de buitenoppervlakken van lipide nanocapsules. In plaats van de nanocapsules met een medicijn te laden, hebben de onderzoekers ze ingepakt met een fluorescerend molecuul om hun loop te volgen. In experimenten met menselijke hersencellen die de BBB nabootsen, hebben onderzoekers aangetoond dat nanodragers met CBD een grotere hoeveelheid van het fluorescente molecuul door cellen passeren dan nanodeeltjes met even grote afmetingen die geen CBD. Evenzo geven CBD-nanocapsules, wanneer ze in gezonde muizen worden geïnjecteerd, ongeveer 2,5 maal meer van het fluorescente molecuul in de hersenen van dieren.

Als wetenschappers deze resultaten in menselijke proeven kunnen repliceren, kan de CBD echte hoop bieden aan patiënten met CZS-aandoeningen.

Tags: cardiologieEtudeziekteGeneeskundeNeuroscience