dichtbij
Sante

EU keurt anti-epilepticum op basis van cannabis goed

Blog-Cannabis

Epidyolex is de eerste cannabisdrug die groen licht ontvangt van regelgevende instanties in het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

Het eerste op cannabis gebaseerde medicijn voor epilepsie bij kinderen zal naar verwachting binnenkort beschikbaar zijn in het VK en de rest van Europa nadat de Britse fabrikant, GW Pharmaceuticals, groen licht ontvangt van de Europese autoriteiten.

GW, gevestigd in Cambridge, heeft gedeclareerd dat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Europese Commissie Epidyolex hebben goedgekeurd voor epilepsie geassocieerd met twee zeldzame en ernstige vormen van epilepsie, het Lennox-Gastaut-syndroom (LGS) en het Dravet-syndroom voor patiënten vanaf twee jaar.

De autorisatie houdt in dat het medicijn, een orale oplossing van cannabidiol geparfumeerd met aardbei van plantaardige oorsprong die twee keer per dag wordt ingenomen en zonder psychotrope werking, in heel Europa kan worden gedistribueerd. Tot 50000 kinderen en jonge volwassenen in Europa lijden aan een van de twee syndromen.

GW's Chief Operating Officer, Chris Tovey, zei dat het bedrijf in gesprek was met het Britse National Institute for Health and Care Excellence (NICE) over de beschikbaarheid van het medicijn. GW is in parallel discussie met andere Europese landen. Het medicijn is al op de markt in de Verenigde Staten, waar ongeveer 15 000 jonge mensen zijn behandeld.

Tovey zei: "De reacties [op de VS] zijn ongelooflijk positief." Hij zei dat hij erg optimistisch was dat NICE bereid zou zijn om Epidyolex via de NHS te financieren. "We hopen op een relatief snelle beslissing van NICE en we hopen deze de komende maanden beschikbaar te maken voor Britse patiënten."

als gelezen
Medicinale cannabis is toegestaan ​​in het VK

Een duur medicijn

NICE had echter Satifx, GW's op cannabis gebaseerde multiple sclerose-medicijn geweigerd vanwege de hoge prijs, tot grote ergernis van de patiënten. De kosten van Epidyolex kunnen een complicatie zijn als onderdeel van de terugbetaling door de NHS. In de VS kost deze behandeling 35000 dollar per jaar.

GW Chief Executive Officer Justin Gover zei: "De goedkeuring van Epidyolex is een mijlpaal en biedt patiënten en hun families de eerste van een nieuwe klasse epilepsiemedicijnen en de eerste en enige Door de EMA goedgekeurd medicijn voor de behandeling van twee ernstige en levensbedreigende vormen van epilepsie bij kinderen. "

Veel patiënten met LGS of Dravet lijden dagelijks aan meerdere aanvallen en reageren niet op veel van de andere beschikbare behandelingen. Beide syndromen hebben hoge sterftecijfers en veel patiënten sterven vóór de leeftijd van 20 jaar.

Een hoop voor patiënten en hun families

In combinatie met andere anti-epileptica verminderde Epidyolex de frequentie van aanvallen bij patiënten met ILS en het Dravet-syndroom aanzienlijk.

Meer dan 150-patiënten zijn in het VK al met dit medicijn behandeld als onderdeel van een speciaal programma. "We weten dat gezinnen wanhopig zijn," zei Tovey.

als gelezen
De terugkeer naar het leven van de kleine Bruno Stillo

Een wijziging van de Britse wet vorig jaar maakte het wettelijk voorschrijven van medicinale cannabis mogelijk. De verandering werd aangebracht na de ouders van Alfie Dingley en Billy Caldwell, die lijden aan behandelingsresistente epilepsie, hebben in het Verenigd Koninkrijk openlijk toegang gevraagd tot cannabisolie.

Artsen aarzelen echter om op cannabis gebaseerde medicijnen in het VK voor te schrijven vanwege het gebrek aan klinisch bewijs van hun voordelen en veiligheid. Dit kan veranderen na de Europese goedkeuring van Epidyolex.

Isabella Brambilla, voorzitter van de Europese Federatie van Dravet syndroom, zei: "We zijn erg blij dat patiënten nu toegang hebben tot een broodnodige nieuwe behandelingsoptie en een optie die wordt geleverd via een rigoureus en goedgekeurd door de EMA goedgekeurd klinisch onderzoeksprogramma."

Elinor Ben-Menachem, professor neurologie en epilepsie aan de Sahlgren Academie van de Universiteit van Göteborg, zei: "LGS en het Dravet-syndroom zijn twee van de ernstigste en moeilijk te behandelen vormen van de ziekte. epilepsie en weinig patiënten slagen erin hun aanvallen adequaat te beheersen. EMA's goedkeuring van Epidyolex zal hoop brengen aan patiënten en hun families, met het potentieel om aanvallen beter te beheersen en de kwaliteit van leven te verbeteren. "

GW heeft ook registratie aangevraagd in Zwitserland en Israël. Ze voert momenteel andere klinische onderzoeken uit naar de behandeling van andere vormen van epilepsie met dit medicijn.

Tags: KindEpidiolexEpilepsiebehandelingUK