dichtbij
Wetenschap

Een breathalyzer die de hoeveelheid THC in de adem kan meten

FOTO: DE CANADESE PERS / DARRYL DYCK

Na het bloed, de urine of het haar, zullen we met de adem van de consument de cannabis detecteren

Een team heeft een breathalyzer ontwikkeld waarmee de hoeveelheid tetrahydrocannabinol (THC) in de adem van de gebruiker kan worden gemeten. De breathalyser is ontwikkeld met behulp van koolstofnanobuisjes, kleine 100 000 koolstofbuizen, die kleiner zijn dan een mensenhaar. Nanotechnologiesensoren kunnen THC detecteren op niveaus die vergelijkbaar zijn met of beter zijn dan die van massaspectrometrie, die wordt beschouwd als de gouden standaard voor THC-detectie.

Omdat recreatieve legalisatie steeds vaker voorkomt in de Verenigde Staten, is er ook bezorgdheid over wat het betekent voor handhaving. Wetten voor rijden onder invloed. In tegenstelling tot de breathalyzer die wordt gebruikt om de aanwezigheid van alcohol te detecteren, heeft de politie geen apparaat dat in het veld kan worden gebruikt om te bepalen of een bestuurder onder invloed is van cannabis. Nieuw onderzoek van de Universiteit van Pittsburgh gaat daar verandering in brengen.

een team Interdisciplinaire Afdeling Scheikunde en Swanson School of Engineering heeft een breathalyzer ontwikkeld die de hoeveelheid tetrahydrocannabinol (THC) meet, de psychoactieve stof, in de adem van de consument. De huidige methoden voor het testen van medicijnen zijn afhankelijk van bloed-, urine- of haarmonsters en kunnen niet in het veld worden gedaan. Ze onthullen ook dat de gebruiker het medicijn onlangs heeft geïnhaleerd en niet dat hij momenteel onder invloed is van alcohol.

De ethyl-test werd ontwikkeld met behulp van koolstofnanobuisjes, kleine buisjes koolstof 100 000 keer kleiner dan een mensenhaar. Het THC-molecuul bindt zich, samen met andere moleculen in de adem, aan het oppervlak van nanobuizen en wijzigt hun elektrische eigenschappen. De snelheid waarmee de elektrische stromen zich herstellen, wordt vervolgens aangegeven als THC aanwezig is. Nanotechnologiesensoren kunnen THC detecteren op niveaus die vergelijkbaar zijn met of beter zijn dan massaspectrometrie, die wordt beschouwd als de gouden standaard voor THC-detectie.

Hun onderzoek vond plaats onder toezicht en met toestemming van de US Drug Enforcement Agency.

"De halfgeleidende koolstofnanobuisjes die we gebruiken waren enkele jaren geleden nog niet beschikbaar", zegt Sean Hwang, hoofdauteur van het onderzoek en promovendus in chemie bij Pitt. We hebben machine learning gebruikt om de ETA te 'leren' de aanwezigheid van THC te herkennen als functie van de hersteltijd van elektrische stromen, zelfs wanneer er andere stoffen, zoals alcohol, in de adem aanwezig zijn .

Hwang werkt bij het Star Lab, geleid door Alexander Star, PhD, een professor in de chemie met een secundaire aanstelling in bio-engineering. De groep werkte samen met Ervin Sejdic, PhD, een universitair hoofddocent elektrotechniek en computertechnologie aan de Swanson School of Engineering, om het prototype te ontwikkelen.

"De creatie van een prototype dat in het veld werkt, is een cruciale stap in de toepassing van deze technologie geweest", zegt Dr. Sejdic. "Er was een interdisciplinair team voor nodig om van dit idee een bruikbaar en vitaal apparaat voor verkeersveiligheid te maken."

Het team nam drie jaar om een ​​draagbaar model van het apparaat te ontwikkelen dat in het veld kon worden gebruikt.

1597069_web1_StarSejdic-marihuana-blaastest-082819
Professoren Alexander Star en Ervin Sedjic van Pitt presenteren cannatest

Het prototype ziet eruit als een breathalyzer voor alcohol, met een plastic behuizing, een prominent mondstuk en een digitaal display. Het werd in een laboratorium getest en bleek THC te kunnen detecteren in een ademmonster dat ook componenten zoals kooldioxide, water, ethanol, methanol en aceton bevatte. De onderzoekers blijven het prototype testen, maar hopen dat het binnenkort in productie en klaar voor gebruik wordt genomen.

In de wettelijke staten ziet u verkeersborden met de tekst 'Als u veilig hoog rijdt', maar er is geen betrouwbare en handige manier om dit toe te passen ', zegt Dr. Star.

"Er zijn debatten in de juridische gemeenschap over THC-niveaus die neerkomen op rijden onder invloed. Het maken van een dergelijk apparaat is een belangrijke eerste stap om een ​​echte THC-screening te garanderen ".

Hoewel wetshandhavingsinstanties kunnen vertrouwen op jarenlang onderzoek om verminderde rij-alcoholniveaus te documenteren, is er weinig onderzoek naar THC.

In een rapport gepresenteerd aan het Congres in 2017, de National Highway Traffic Safety Administration erkende dat het beperkte onderzoeksgegevens heeft over bestuurders met een cannabisbeperking en het niveau waarop de beperking begint. Star zei dat het onderzoekers in staat zal stellen te beginnen met werken om te bepalen wanneer en op welk niveau van THC de verandering begint.

Het hangt waarschijnlijk ook af van de mate van consumptie en de grootte van de persoon. De aanwezigheid van THC in de adem betekent niet dat de persoon kan worden verzwakt, "zegt Star. "We zullen proberen dit in toekomstig onderzoek te meten.

Tags: Alcoolgedragdoorlichtingtestspeekseltestbloedonderzoekurinetest