dichtbij
Wetenschap

THC kan het circadiane ritme en veroudering helpen reguleren

Blog-Cannabis

Cannabinoïden kunnen helpen om deze circadiane klok maximaal te houden.

Omgevingssignalen, zoals licht en temperatuur, zijn factoren die het gedrag van organismen beïnvloeden. Dit helpt hen het dieet te reguleren, slaap en andere activiteiten afhankelijk van het tijdstip van de dag. Individuen gebruiken deze signalen om hun overleving en fitheid na verloop van tijd te verbeteren. Collectief wordt het fenomeen circadiane ritme of circadiane klok genoemd. Het dicteert enkele van de meest elementaire behoeften van een individu. een circadiane ritme is een biologisch ritme met een duur van ongeveer 24 uur, dat ten minste één cyclus per periode van 24 uur heeft. De term " circadiane', Uitgevonden door Franz Halberg, komt uit het Latijn circa' rond 'en sterft' dag 'en betekent letterlijk cyclus die' ongeveer een dag 'duurt.

Hoewel de observatie dat het gedrag van dieren is aangepast aan het tijdstip van de dag lang geleden werd gedaan, werden de biologische en fysiologische mechanismen die deze processen verklaren recentelijk bestudeerd. Deze studies hebben het bestaan ​​aangetoond van circadiane klokgenen en, nog belangrijker, het feit dat veranderingen in klokgenen optreden tijdens het ouder worden.

Circadiaans ritme en veroudering

Een van de meest gemelde symptomen van circadiane ritmestoornissen bij ouderen is slaapstoornissen. Slaapkwaliteit en consistentie zijn twee van de meest getroffen aspecten van de circadiane biologie die verslechteren met de leeftijd. Aangezien slaap een integraal onderdeel is van geheugenconsolidatie, treden bovendien vaak verouderingsgerelateerde slaapstoornissen vaak op bij cognitieve en / of neurodegeneratieve aandoeningen. Oscillaties van lichaamstemperatuur (dat wil zeggen hoger overdag en lager 's nachts) en de productie van een menselijk groeihormoon zijn andere fysiologische factoren waarop een abnormaal circadiaans ritme een negatieve invloed heeft. .

circadiane ritme, veroudering, CB1-receptoren, endocannabinoïde systeem, 2AG, THC, cannabinoïden

Het endocannabinoïde systeem verandert met de leeftijd

Veel studies tonen dat aan het endocannabinoïde systeem reguleert slaap, honger, lichaamstemperatuur en cognitieve functie. Veroudering veroorzaakt verstoring en disfunctie van het circadiane ritme.

als gelezen
Wanneer de neurowetenschappen geïnteresseerd zijn in cannabis

Vanzelfsprekend wordt het endocannabinoïde systeem zelf gemoduleerd naarmate we ouder worden. Meer recente studies bij mensen met PET hebben bij oudere vrouwen een toename van de geslachtsspecifieke CB1-receptorrespons aangetoond. De veranderingen treden niet alleen op in de receptoren, maar ook in de endocannabinoïden. 2-AG neemt bijvoorbeeld af met de leeftijd.

Evenzo hebben studies bij verouderende muizen dat aangetoond het CB1-tekort resulteerde veel eerder in leeftijdsgerelateerde gedragsstoornissen dan bij muizen waarvan het CB1-gen intact was. Deze resultaten geven aan dat het behoud van de toon van endocannabinoïden belangrijk is voor een goede cognitieve functie tijdens veroudering.

Bovendien geven recente gegevens bij primaten aan dat componenten van het endocannabinoïde systeem zelf onderworpen zijn aan circadiane ritmeregulatie. De productie van nieuwe CB1-ontvangers vindt namelijk plaats onder circadiane modulatie. Dit zou erop wijzen dat de beschikbare overvloed aan cannabinoïde-receptoren per dag en nacht varieert.

circadiane ritme, veroudering, CB1-receptoren, endocannabinoïde systeem, 2AG, THC, cannabinoïden

Kunnen cannabinoïden deze leeftijdsgerelateerde veranderingen behandelen?

Er zijn voldoende aanwijzingen dat lage doses THC (≤ 3 mg / kg bij knaagdieren) en andere cannabinoïden therapeutisch kunnen zijn voor sommige aspecten van leeftijdsgebonden pathofysiologie. Aan de andere kant, bij hoge doses (≥ 3 mg / kg bij knaagdieren en ≥ 0,15 mg / kg bij mensen, kan de respons op THC schadelijk zijn.

als gelezen
Een middel tegen obesitas tegen synthetische cannabis

Bovendien kan het tijdstip van de dag waarop THC wordt toegediend een aanzienlijke invloed hebben op de fysiologische reacties, wat ons kan leiden tot de bevinding dat de expressie van cannabinoïde-receptoren circadiane gemoduleerd is.

De implicaties van deze resultaten gaan ver. Voorschrijvende artsen moeten niet alleen rekening houden met de dosering, maar ook met de leeftijd en het tijdstip van cannabisgebruik.

In ieder geval lijkt de farmacologie van cannabinoïden veelbelovend bij de behandeling van enkele afnemende aspecten van leeftijdsgebonden fysiologie, hoewel we nog veel te leren hebben over de circadiane modulatie van endocannabinoïde genen en de optimaal venster voor behandelingen.

Een studie voorgesteld door rxleafs.com

Tags: cannabinoïdenEndocannabinoid-systeemTHC