dichtbij
Wetenschap

CANNABINOIDS ELIMINEREN ALZHEIMER-EIWITTEN DIE PLATEN IN HERSENCELLEN VORMEN

Blog-Cannabis

Cannabis stimuleert het verouderde brein

De ziekte van Alzheimer is een progressieve hersenstoornis die geheugenverlies veroorzaakt en het vermogen van een persoon om dagelijkse taken uit te voeren ernstig kan aantasten. Volgens de National Institutes of Healthhet treft meer dan vijf miljoen Amerikanen en is een van de belangrijkste doodsoorzaken. Het is ook de meest voorkomende oorzaak van dementie en de incidentie ervan zal naar verwachting verdrievoudigen in de komende 50-jaren.

Voorlopige laboratoriumstudies aan het Salk Institute tonen aan dat THC beta-amyloïde eiwitten in neuronen van menselijke hersenen vermindert

Wetenschappers van het Salk Research Institute in La Jolla, Californië. hebben voorlopig bewijs gevonden dat tetrahydrocannabinol (THC) en andere stoffen in de cannabisplant de cellulaire eliminatie van amyloïde beta, een toxisch eiwit geassocieerd met De ziekte van Alzheimer.

Resultaat van zoeken naar afbeeldingen voor "beta-amyloid"
Een van de oorzaken van de ziekte van Alzheimer is de ophoping van seniele plaques of amyloïde plaques tussen neuronen

Hoewel deze verkennende studies zijn uitgevoerd op in het laboratorium gekweekte neuronen, kunnen ze inzicht geven in de rol van ontsteking bij de ziekte van Alzheimer en aanwijzingen bieden voor het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor de aandoening.

"Hoewel andere studies hebben aangetoond dat cannabinoïden effect kunnen hebben neuroprotectieve tegen de symptomen van de ziekte van Alzheimer, zijn wij van mening dat onze studie is de eerste om aan te tonen dat cannabinoïden invloed hebben op zowel de ontsteking en amyloïde beta accumulatie in zenuwcellen, "zei Professor David Schubert: Professor en cellulaire neurobiologie laboratorium chief Salk.

Het is al lang bekend dat bèta-amyloïde zich ophoopt in zenuwcellen ouder wordend brein ruim voor het begin van de symptomen en plaques van de ziekte van Alzheimer. Beta-amyloïde is een belangrijk onderdeel van de plaque-afzettingen die de ziekte kenmerken. Maar de precieze rol van beta-amyloïde en de plaques die het vormt in het proces van de ziekte blijft onzeker.

In een manuscript gepubliceerd in juni 2016 op de veroudering en de mechanismen van de ziekte , Bestudeerde het team van Salk gemodificeerde zenuwcellen om hoge niveaus van beta-amyloïde te produceren om aspecten van de ziekte van Alzheimer na te bootsen.

De onderzoekers ontdekten dat hoge niveaus van amyloïde-bèta geassocieerd waren met cellulaire ontsteking en hogere percentages neuronale sterfte. Ze toonden aan dat blootstelling van THC-cellen het gehalte aan beta-amyloïde-eiwit verlaagde en de ontstekingsreactie van zenuwcellen veroorzaakt door het eiwit elimineerde, waardoor zenuwcellen konden overleven.

"Ontsteking in de hersenen is een belangrijk onderdeel van de schade in verband met de ziekte van Alzheimer, maar er is altijd aangenomen dat deze reactie afkomstig was van immuunachtige cellen in de hersenen, niet de zenuwcellen zelf," zegt Antonio. Currais, postdoctoraal. onderzoeker in het laboratorium van Schubert en eerste auteur van het artikel. "Toen we eenmaal de moleculaire basis van de ontstekingsreactie op beta-amyloïde konden identificeren, werd het duidelijk dat de THC-gerelateerde verbindingen die door zenuwcellen worden geproduceerd, betrokken kunnen zijn bij de bescherming van celdood."

Hersencellen hebben schakelaars die endocannabinoïde-activeerbare receptoren worden genoemd, een klasse lipidemoleculen die door het lichaam worden gemaakt en die worden gebruikt voor intercellulaire signalering in de hersenen. De psychoactieve effecten van marihuana worden veroorzaakt door THC, een molecuul dat vergelijkbaar is met endocannabinoïden en dezelfde receptoren kan activeren. Lichamelijke activiteit leidt tot de productie van endocannabinoïden en sommige onderzoeken hebben aangetoond dat lichaamsbeweging de progressie van de ziekte van Alzheimer kan vertragen.

Schubert wees erop dat de bevindingen van zijn team waren gedaan op verkennende laboratoriummodellen en dat het gebruik van THC-achtige verbindingen als behandeling in klinische proeven moest worden getest.

In apart maar gerelateerd onderzoek heeft zijn laboratorium een ​​kandidaat-medicijn voor de ziekte van Alzheimer ontdekt, J147 genaamd, dat ook bèta-amyloïde uit zenuwcellen verwijdert en de ontstekingsreactie van zenuwcellen en de hersenen vermindert. Het is de J147-studie die wetenschappers ertoe heeft gebracht te ontdekken dat endocannabinoïden betrokken zijn bij de eliminatie van bèta-amyloïde en de vermindering van ontstekingen.

"De resultaten van vandaag geven een beter inzicht in de complexe effecten van cannabis op de hersenen. Hoewel dit in sommige situaties therapeutisch potentieel kan hebben, is het belangrijk om ook de negatieve aspecten beter te begrijpen, vooral voor zwangere vrouwen, adolescenten en chronische gebruikers. "

Hier is een lijst van de Society for Neuroscience beschrijft enkele bevindingen van ander onderzoek:

  • Antenatale blootstelling aan THC bij ratten heeft langdurige effecten op hersenmetabolieten, waardoor het dier op latere leeftijd kwetsbaarder wordt voor stress (Robert Schwarcz, samenvatting 609.12).
  • Ratten blootgesteld aan synthetische verbindingen vergelijkbaar met THC tijdens de ontwikkeling van de foetus vertonen een verandering in de vorming van neurale circuits betrokken bij het leren en geheugen van adolescenten (Priyanka Das Pinky, abstract 424.17).
  • De consumptie van cannabinoïden door adolescente ratten stimuleert de activiteit van hersenbanen die verantwoordelijk zijn voor gewoontevorming (José Fuentealba Evans, samenvatting 602.07 - etude ).
  • Bij adolescente ratten, kunnen cannabinoïden verstoren de ontwikkeling van een belangrijk eiwit netwerk om de prikkelende en remmende activiteit in een hersengebied betrokken bij de besluitvorming in evenwicht te brengen, planning en zelfbeheersing (Eliza Jacobs-Brichford , abstract 645.09 - abstracte samenvatting ).
  • Langdurig gebruik van cannabinoïden wijzigt het metabolisme en de connectiviteit van hersengebieden die betrokken zijn bij leren en geheugen bij volwassen muizen (Ana M. Sebastião, abstract 778.08 - studie ).
  • Behandeling van muizen met de ziekte van Alzheimer met de psychoactieve stof in marihuana verbetert het geheugen en vermindert neuronaal verlies, wat een mogelijke behandeling voor menselijke ziekten suggereert (Yvonne Bouter, abstract 467.14 - studie samenvatting ).
  • Voorlopige laboratoriumstudies uitgevoerd bij Salk Institute-show dat THC beta-amyloïde eiwitten in menselijke neuronen vermindert.

THC vermindert de progressie van toxische clusters van beta-amyloïde eiwitten

De progressie van de ziekte van Alzheimer is gebaseerd op toxische clusters van beta-amyloïde eiwitten in de hersenen. Van THC is aangetoond dat het de cellulaire eliminatie van dit toxische eiwit van Alzheimer uit de hersenen bevordert. Deze resultaten bevestigen het voortdurende bewijs van de beschermende effecten van cannabinoïden, waaronder THC, op patiënten met neurodegeneratieve aandoeningen.

Activering van endocannabinoïden

Receptoren zijn de "schakelaars" van hersencellen. Deze schakelaars (receptoren) kunnen worden geactiveerd door endocannabinoïden, een klasse lipidemoleculen die door het lichaam worden gemaakt en die worden gebruikt voor intercellulaire signalering in de hersenen. Eén molecuul THC lijkt op endocannabinoïden omdat het dezelfde receptoren kan activeren. Endocannabinoïden worden van nature in het lichaam geproduceerd door lichamelijke inspanning. Sommige studies hebben dat zelfs aangetoondlichamelijke oefening kan ook de progressie van de ziekte van Alzheimer vertragen. Iets verder weg van het onderwerp, bleek uit een andere studie dat lichaamsbeweging ook een gunstig effect had op darmbacteriën.

Conclusie

Wetenschappers benadrukken dat de bevindingen van deze studie alleen niet voldoende zijn om te bewijzen dat cannabis een preventieve maatregel of remedie is voor de ziekte van Alzheimer. Het gebruik van THC-achtige verbindingen als therapie moet nog het onderwerp van klinische proeven zijn. De kansen zijn echter goed!

Tags: AlzheimerEtudeNeuroscienceTHC