dichtbij
geschiedenis

Hebben de Vikingen gras gerookt?

Blog-Cannabis

De ontdekking van cannabispollen in de buurt van een Viking-nederzetting in Newfoundland roept de vraag op

Hebben Vikingen rook of cannabis gegeten tijdens het verkennen van Noord-Amerika? Onderzoekers hebben bewijs gevonden dat de Vikingen deze buitenpost al meer dan een eeuw bezetten, veel langer dan eerder werd gedacht.

Resultaat van zoeken naar afbeeldingen voor "cannabis vikings"

Gelegen in het noorden van Newfoundland, werd de site van L'Anse aux Meadows gesticht door de Vikingen rond het jaar 1000. Tot nu toe dachten archeologen dat de site maar korte tijd bezet was. Het nieuwe onderzoek, vandaag gepubliceerd (15 juli) in het tijdschrift Proceedings van de National Academy of Sciences, suggereert dat de Vikingen daar waarschijnlijk in de twaalfde of zelfs de dertiende eeuw woonden. [ In Photos: Viking buitenposten die uiteindelijk in Canada worden gevonden ]

insider

In augustus heeft 2018, een archeologisch team een ​​veenmoeras opgegraven dat zich in de buurt van 30-meters ten oosten van de Viking-nederzetting L'Anse aux Meadows bevindt. Ze ontdekten een laag van "ecoFACTS" overblijfselen van het milieu dat kon door de mens naar de site gebracht, daterend uit 12e of 13e eeuw radioactieve koolstof.

Deze ecofacten omvatten de overblijfselen van twee niet-inheemse Newfoundland-kevers - Simplocaria metallica uit Groenland en Acidota quadrata uit de Noordpool. De laag bevatte ook stuifmeel van Juglans (walnoot) en Humulus, twee soorten die niet natuurlijk groeien bij L'Anse aux Meadows; Integendeel, de Vikingen hadden al deze planten- en diersoorten verzameld terwijl ze naar het zuiden zeilden.

Ze vonden ook overgebleven kariboe-mest op grasland, evenals overgebleven hout en houtskool. De veenlaag is vergelijkbaar met de andere "culturele lagen van de Noord-Noordse Atlantische Oceaan", schreef het team van archeologen in het overzichtsartikel.

Meer bewijs

Daarnaast voerden archeologen een Bayesiaanse analyse uit, een soort statistische analyse - op radioactieve koolstof daterend uit artefacten die eerder werden ontdekt in L'Anse aux Meadows. Deze analyse suggereert ook een Viking-bezetting van maximaal 200-jaren.

"Het betekent niet continu werken", schreven de onderzoekers en merkten op dat de Vikingen L'Anse aux Meadows hadden kunnen verlaten en hergebruiken wanneer het hen uitkwam.

Hebben de Vikingen cannabis gebruikt in Newfoundland?

De ontdekking van cannabisstuifmeel doet de vraag rijzen of de Vikingen cannabis gebruikten om kleding te maken of voor medisch-recreatieve doeleinden toen ze Noord-Amerika verkenden. Paul Ledger, hoofdauteur van de krant en een postdoctoraal onderzoeker aan de Memorial University of Newfoundland, drong aan op voorzichtigheid bij het interpreteren van de resultaten, waarbij hij opmerkt dat stuifmeel gemakkelijk door de wind kan worden gedragen.

Het is ook mogelijk dat enkele van de andere "ecofacten" in het veenland werden geïntroduceerd door Aboriginal-volkeren die in Newfoundland woonden en niet door de Vikingen.

Uiteindelijk stellen de hier gepresenteerde resultaten meer vragen dan antwoorden, schreef het team van archeologen.

Reactie van andere Viking-onderzoekers

Viking-onderzoekers die niet bij het onderzoeksteam zijn aangesloten, raden ten sterkste aan de resultaten te wegen

"Ik denk dat het te vroeg is om conclusies te trekken," zei Birgitta Wallace, emeritus archeoloog van Parks Canada, die uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar de Vikingen in Noord-Amerika. Wallace vertelde Live Science dat ze er niet van overtuigd was dat de Vikingen deze ecologische factoren verlieten.

"Ik denk dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de Noren [een ander woord voor de Vikingen] terug zijn gekomen naar de 12th en XNIXXth eeuw, omdat er geen structuur op de site van deze periode is die Noords zou kunnen zijn," zei hij. Wallace. "We weten dat er op dat moment inheemse mensen waren, voorouders van de Beothuks."

Patricia Sutherland, gastonderzoeker aan het Canadese Museum van natuur en die ook uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar de Vikingen in Noord-Amerika, zei dat hoewel de Vikingen in Newfoundland in de twaalfde of dertiende eeuw was geweest, het is te vroeg om het zeker te zeggen. "Het lijkt voorbarig om een ​​dergelijk scenario te suggereren op basis van de" ecofacten "die in het document worden genoemd," zei Sutherland. Het is mogelijk dat een aantal kevers en pollen van planten gevonden in de laag zijn naar L'Anse aux Meadows door de Vikingen 1000 gemaakt rond het jaar en zijn blijven groeien na de Vikingen, heeft zei Sutherland.

Het onderzoeksteam is van plan om in augustus verder te werken bij L'Anse aux Meadows, aldus Ledger.