dichtbij
Blog-Cannabis

De Club van Haschischins in de XIXe eeuw: tussen reis, kunst, literatuur, wetenschap en geneeskunde

De Haschischins Club was een Franse club van hasj consumenten in de negentiende eeuw die zich richtten op het onderzoeken van door drugs veroorzaakte ervaringen, voornamelijk met hars van de cannabisplant, hasjiesj. Voor Honoré de Balzac is de plant revolutionair, voor anderen zoals Baudelaire was de ervaring een nachtmerrie ... Daarnaast is dr. Jacques-Joseph Moreau, een lid van de club, de eerste psychiater die de effecten van drugs onderzoekt, en cannabis met een nogal speciale hasj, de dawamesk. De Club heeft het toekomstige onderzoek naar medicinale cannabis beïnvloed, met name bij het genezen van psychische aandoeningen.

De Haschischins Club

De club werd opgericht om 1844 te verenigen met leden van de literaire en intellectuele elite van Parijs. De maandelijkse sessies werden gehouden in het Hotel Pimodan (nu het Hotel de Lauzun) in de kamers van Fernand Boissard, schilder en muzikant van de negentiende eeuw die werd beschouwd als het boegbeeld van de club.

Charles Baudelaire, dichter en vertaler van het werk vanEdgar Allan Poe, woonde ook in Pimodan in een gehuurd appartement boven. Théophile Gautier huurde ook appartementen.

Clubleden

Het lidmaatschap van de hash-club was gratisen mensen zouden zich aansluiten bij of zich terugtrekken uit vrije wil. Onder de deelnemers aan de vergadering, naast Baudelaire, Theophilus Gautier en Dr.Moreau, er was ook Gerard de Nerval (belangrijke figuur van de Franse romantiek), Eugène Delacroix (romantische schilder) en Alexandre Dumas (een van de meest populaire Franse auteurs).

Victor Hugo, met waarschijnlijk de bekendste Franse romans, "Les Miserables" en "De gebochelde van de Notre-Dame"; soms deelgenomen ..

Sommigen van hen die de club bezochten registreerden hun indrukken. Na het eerste bezoek van Gautier, schreef hij een artikel getiteld "The Hashischin Club", dat werd gepubliceerd in deRevue des Deux Mondes"In 1846. Hier zijn enkele fragmenten:

"Binnengaan was twee eeuwen terugtrekken; de tijd, die zo snel voorbijgaat, leek in dit huis niet voorbij te zijn gegaan, en als een klok die onzorgvuldig werd uitgerold, droegen zijn naalden altijd dezelfde datum. "" De hasj komt uiteindelijk in de plaats van de champagne, "zei Gautier. je provocerend. "We geloven dat we Algiers hebben veroverd, en het is Algiers die ons heeft overwonnen."

Andere persoonlijkheden komen van tijd tot tijd in de club als schilders Honoré Daumier of schrijvers zoals Gustave Flaubert...

De tochten van Balzac en Théophile GAutier

Deelnemers meldden ook dat ze na het nemen van de groene pasta "oogverblindende hallucinaties" hadden. Moreau merkte op dat ze een soort van "intellectuele dronkenschap produceerde"

Paul Giamatti speelt Honoré de Balzac, die 50-koffie per dag drinkt ...

Veel clubgebruikers zeiden dat hun zintuigen waren geïntensiveerd en dat ze vraatzuchtig waren geworden (munchies ...).

als gelezen
Florence's farmaceutische en militaire fabriek zegt: "Meer medische cannabis nodig hebben"

Ze hadden ook hallucinaties of hoorden stemmen. De romanschrijver Honoré de Balzac probeerde het bijvoorbeeld een keer in 1845. Hij meldt dat hij hemelse stemmen heeft gehoord en goddelijke schilderijen heeft gezien ...

Gautier hoorde en zag ook vreemde dingen ...

Gautier "vanuit de ruimte"

De Opiumpijp, Théophile Gautier, 1838.

"Een paar minuten nadat hij een deel van de voorbereiding had ingeslikt, greep een plotselinge en overweldigende sensatie hem aan. Het leek hem dat zijn lichaam was opgelost, dat het transparant was geworden - de hasjiesj die hij had ingeslikt, in de vorm van een smaragd, waaruit duizend kleine vonken sprongen. Zijn wimpers werden voor onbepaalde tijd verlengd, en gerold als gouden draden rond ivoren ballen, die met ondenkbare snelheid veranderden. Van tijd tot tijd zag hij zijn vrienden rondom hem misvormd - half-mannen half-planten, sommige met de vleugels van de struisvogel, die ze voortdurend trilden. ... In de lucht waren er miljoenen vlinders, verward helder, schuddende hun vleugels als fans. Gigantische bloemen met kristalreflecties, grote pioenen op bedden van goud en zilver, stonden op en omringden hem met het sonore gekraak dat gepaard gaat met de explosie in de lucht van het vuurwerk. Zijn gehoor heeft een nieuwe macht gekregen; het is enorm gegroeid. Hij hoorde het geluid van kleuren. Groene, rode, blauwe, gele tonen bereikten hem in golven. Een glas gegooid, het kraken van een bank, een laag woord, trilde en rolde in hem als donderslagen.

Baudelaire en cannabis ...

De "Bad Trip" van Baudelaire ...

Hoewel de meeste leden "afgebroken" zijn; niet iedereen deelde zoveel enthousiasme voor cannabis.

Baudelaire bijvoorbeeld, die bekend stond als een debauchee en van de exotische houdt ... vond walgelijke cannabis; en heb het niet meer dan een of twee keer geprobeerd.

In 1860 schrijft hij in het boek "Kunstmatig paradijs"De invloed van hasj en opium op zijn gedachten beschrijven ...

Hij gaf de voorkeur aan wijn, hasj had veel nadelen, zoals zijn gebruiker isoleren en de persoon asociaal maken ... Terwijl wijndrinkers voor hem waren, diep menselijk ...

Het onderzoek van Dr. Jacques-Joseph Moreau

Aan het begin van de 19e eeuw, de troepen van Napoleon terugkomen van hun campagne in Egypte en de gewoonte meenemen om hasj te roken ...

Tussen 1836 en 1840 maakt dr. Jacques-Joseph Moreau, psychiater, een lange reis in het oosten en ontdekt hij voor zichzelf de effecten van hasjiesj.

Dr. Jacques-Joseph Moreau. Nationale bibliotheek van Frankrijk.

Op dat moment geloofden hij en andere psychiaters dat de gebeurtenissen die plaatsvonden vóór de depressie van een persoon met een psychische aandoening aanwijzingen konden geven die hem in staat zouden stellen om geestesziekte op te lossen.

als gelezen
Frankrijk loopt achter op legalisatie

Omdat hallucinaties vaak voorafgingen aan een psychische aandoening, wilde Moreau ze leven zonder mentale depressie te ervaren. Hij dacht ook dat als hij de psychotische toestanden begreep, hij misschien beter in staat zou zijn om de geesteszieke te helpen of te genezen ...

De voorschrijver van de club

Bovendien, omdat Moreau al hasjiesj kende. Hij wist dat hij hallucinaties produceerde, hij leek de perfecte dingen te zijn om zijn theorieën te testen.

Hij ontdekte dat cannabis (hoge doses en ingeslikt) de tijd vervormden en hallucinaties veroorzaakte.

Hij vond echter dat zijn ervaringen te subjectief waren ... En dat om een ​​objectieve mening te krijgen, hij andere mensen moest observeren die zijn dawamesk (hash) zouden nemen ... Hij ging toen op zoek naar vrijwilligers om ze te observeren .


Hysteria of Charity ten dienste van Dr. Luys 'imago door Jacques-Joseph Moreau van Tours 1887

En kort daarna werd hij de drugsverdeler van de Hashischins-club ...

De dawamesk: de hasj van Dr. Moreau ...

Volgens Gautier was Moreau er en erg enthousiast over wat er zou gaan gebeuren.

"Het is ook Moreau die de afzonderlijke doses verdeelde in de vorm van een groene pasta. Elke dosis was ongeveer een inch groot en kwam van een lepel goud en zilver die de deelnemers aten met een maaltijd of vermengd met een smakelijke Arabische koffie. "

Leden meldden dat de hasj eruit zag als jam of marmelade ... het recept van dawamesk kan variëren. Maar het bevat meestal een mix van hasjiesj, kruidnagel, nootmuskaat, kaneel, sinaasappelsap, boter, pistache, suiker of honing - en soms cantharides (Spaanse vlieg).

De invloed van de Hashischins Club

Door zijn ervaringen en omdat hij in staat was te observeren; Moreau is de eerste psychiater die systematisch werkt aan de manier waarop geneesmiddelen het centrale zenuwstelsel beïnvloeden.

Hij heeft ook zijn observaties gecatalogiseerd, geanalyseerd en vastgelegd. Bovendien brachten zijn ervaringen met hasjiesj hem ertoe om in 1845 te publiceren "Hachisch en waanzin"

De negentiende-eeuwse Fransen lezen met enige interesse het werk van Moreau. En veel lezers hebben gemeld dat zijn beschrijvingen verontrustend waren. Ze openden een nieuwe methode van begrip, over de medische effecten van cannabis ...

Wat betreft de Club van Hasjiesjins ... stortte het in 1849 in. Maar de wetenschappelijke doelstellingen van Moreau bereikt zijn en zijn gepubliceerde boek ... Daarna was de cannabis een geworden gemeenschappelijke drug, tot verbod en de 'war on drugs' ...

Tags: FrankrijkhasjHacheeLiteratuurParijsgeneeskrachtige planten