dichtbij
Cultuur en groei

Wat is het juiste moment voor een optimale oogst?

Gids voor een goede oogst op het juiste moment, met de methode van herkenning van de stampers en trichomen van Jorge Cervantes

Het oogsten van uw cannabis is vaak de meest opwindende tijd als het gaat om cultuur. Al uw eerdere inspanningen culmineren in het moment waarop de beslissing wordt genomen om te oogsten ... Aangezien de beslissing om te oogsten zo belangrijk is, moet u begrijpen wat er met de chemische stof met planten gebeurt. Waarop moet u letten bij het naderen van de oogst om de best mogelijke kwaliteit te garanderen?

Er zijn verschillende factoren, maar elk varieert in precisie:

 • De bloeitijd aanbevolen door de fokker
 • De kleur van de stampers (de haarlokken die de knop bedekken)
 • De kleur van trichomen

Een cannabisplant rijpt met de tijd; het is een proces. Cannabis is een eenjarige plant die zijn levenscyclus binnen een jaar of korter voltooit. Buiten, cannabis bloemen in de herfst. Lange nachten en korte dagen zijn het belangrijkste signaal dat moeder natuur cannabis laat bloeien.

Binnen, waar oogstralen de zon vervangen, gebruiken telers een elektrische timer om hun eigen seizoenen te creëren. De zomer is gemaakt met 6 uren donker en 18 uur licht.

De najaars bloeiende fotoperiode is gerepliceerd met 12 uren donker en 12 uur licht. De vrouwelijke cannabisplanten staan ​​klaar om geoogst te worden 6 12 weken nadat het licht is gewijzigd in een dag- / nachtmodus van 12 uur. Naarmate planten volwassen worden, zijn er enkele aanwijzingen om u te helpen wanneer u cannabis moet oogsten. Hier zijn enkele identificatiemethoden van de beroemde cannabiculturist Jorge Cervantes.

Zijn de stampers veranderd?

Kijk naar de witte harige stampers die uitsteken uit de zaadschutbladen op de knoppen. De witte stampers zijn gezond en worden roodbruin als ze dood gaan of ouder worden. Wanneer de helft of driekwart van de stampers roodachtig bruin is geworden, moeten de bloemknoppen klaar zijn voor de oogst. Maar je moet het van dichterbij bekijken ...

Zeer kleurrijke stampers van Cannabis sativa subsp. (sativa x indica) 'Holger's Paars'
Controle van het THC-gehalte volgens de Pistil-methode
 • 0-49% van stampers is bruin Het is niet het juiste moment om te oogsten omdat je marihuana nog lang niet zijn hoogtepunt bereikt.
 • 50-69% : Je plant is nog niet op het maximale THC-niveau, maar je hebt de mogelijkheid om het nu te oogsten voor een milde en lichte smaak.
 • 70-90% : Zodra je dat bereik hebt bereikt, is het zeker tijd om te oogsten, want je marihuana is zo krachtig als hij ooit zal zijn! De meeste telers suggereren dat de 'spot spot' 75-80% is, maar op elk moment na 70% en onder 90% zal dit resulteren in een hoge kwaliteit wiet.
 • 91% + Je plant heeft nu zijn maximale THC-gehalte overschreden en de cannabinoïde is al begonnen af ​​te breken tot CBN. Marihuana die zo laat is vertrokken, heeft een sterke smaak en een narcotisch effect dat ervoor zorgt dat je slaperig wordt.

Onderzoek de harsachtige klieren (trichomen) zorgvuldig.

Gebruik een draagbare 30-50X-microscoop om de harsklieren te inspecteren, ook wel bekend als trichomen, gevonden op bloemknoppen en aangrenzend gebladerte.

Ik gebruik graag een microscoop die het gebladerte verlicht om een ​​niet-gearceerd beeld van de doorschijnende harsklieren te krijgen. Met de microscoop kunt u verschillende harsklieren onderscheiden. Jorge Cervantes

Tip: met een goede digitale camera met een macrofunctie, neem wat foto's en zoom in close-up in met software zoals Photoshop of anderen ...

De belangrijkste zijn de harsachtige klieren met opgevulde bladsteel. Ze bestaan ​​uit een steel met een bolvormige bol bovenop. Wees voorzichtig als je naar de harsklieren kijkt, ze zijn erg kwetsbaar.

Het grootste deel van tetrahydrocannabinol (THC) bevindt zich aan de basis van de bol waar het zich aan de stengel voegt. Breekbare harsachtige klieren met gevoerde bladstelen beginnen te rijpen naarmate de plant het einde van zijn levensduur nadert. De bol begint het eerst te degraderen en de cannabinoïden ontsnappen.

Cannabis is klaar om geoogst te worden wanneer een klein percentage tot meer dan de helft van de veroverde bladstengels begint te degraderen. Ze worden barnsteen en donkerder wanneer ze degraderen.

Sommige telers oogsten liever eerder dan later; anderen, later dan eerder. Alles is een kwestie van voorkeur, wat leidt tot het derde punt, consumptie. Tips bestaan ​​voor verhoog uw trichrome productie.

Bovendien het ideale moment voor de meeste soorten
 • 20% doorschijnend, transparant :
  Trichome-koppen perfect gevormd maar nog steeds helder zullen u een hoger effect schoner en stimulerender maken met minder kalmerende werking; het is het beste oogstvenster voor zware Indica-variëteiten.
 • 60% wit, ondoorzichtig :
  Trichome-hoofden perfect gevormd en worden enigszins versluierd of melkachtig; dit is waarschijnlijk de beste tijd om de meeste hybriden die momenteel beschikbaar zijn te oogsten.
 • 20% oranje, bruin :
  Trichome koppen perfect gevormd en volledig gesluierd of melkachtig, met minstens 30% barnsteenkleurig; dit is meestal het beste oogstvenster voor laatrijpe Sativa zoals Haze. Het is ook een goed moment om te oogsten wanneer je de plant gebruikt om hasj te maken
Aanbevelingen

Trichomen zijn ongelooflijk vluchtig en kunnen door vele katalysatoren worden vernietigd en / of afgebroken, zoals:

 • Lichamelijk contact of agitatie
 • hitte
 • licht
 • Oxygène
 • Temps

Proef de knop

Droog enkele bloemen in de oven op 150 graden F voor 10-15 minuten. Rook of strooi en zie wat je denkt!

De bloemknoppen rijpen niet allemaal tegelijk. Vaak rijpen bloemen die meer licht ontvangen en op de top van de planten staan ​​enkele dagen tot meer dan een week voor de onderste knoppen.

Het verschil in cannabinoïde gehalte, inclusief potentie, kan merkbaar zijn. De bloemen van korte binnenshuis gekweekte planten hebben een lager cannabinoïde gehalte dan de grotere buitenplanten.

Gewassen buiten die niet kunnen worden beschermd, moeten worden geoogst als er kans is op vorst of zware regenval.

Binnen of buiten, oogst in de ochtend waar mogelijk. Bloemen in de buurt van de top van kamerplanten en kassen kunnen enkele dagen rijper zijn dan bloemen die minder licht ontvangen; in dit geval is het verspreiden van het gewas een goed idee. De onderste bloemknoppen van buitenplanten die minder licht ontvangen, rijpen langzamer, tot twee weken na de bloemen nabij de top van de planten. Als de bloemknoppen volledig rijp en rijp zijn, duurt de oogstperiode 3 5 dagen in.

Lees:

Betere knoppen met het spoelen van uw planten vóór de oogst

Preventie tegen besmetting aan het einde van de oogst