dichtbij
legalisatie

Mexico: Hooggerechtshof overtreedt cannabisovertuiging

Blog-Cannabis

Het Mexicaanse Supreme Court oordeelde dat het verbod op cannabis ongrondwettelijk was en beval de staat om het publiek te laten consumeren voor eigen gebruik.

Het Hooggerechtshof van Mexico gekruiste de drempel die nodig is om jurisprudentie te creëren: vijf gelijkaardige beslissingen terzake door aan te kondigen dat hij voor twee rechtszaken tegen het verbod op het gebruik van marihuana voor recreatieve doeleinden had gekozen.

Een precedent dat andere Mexicaanse rechtbanken zullen moeten volgen

"Dit is een historische dag", zei Fernando Belaunzaran, voorvechter van de drughervorming en lid van de linkse oppositiepartij Democratische Revolutie (PRD).

Volgens de beslissing van de rechters hebben volwassen burgers het fundamentele recht op zelfontplooiing: een recht dat hen in staat stelt om te beslissen welke activiteiten zij zonder hun tussenkomst zullen ondernemen.

"Het recht is niet absoluut en de consumptie van bepaalde stoffen kan worden gecontroleerd, maar de gevolgen van cannabisgebruik rechtvaardigen niet een volledig verbod op het gebruik ervan", zegt de regering.

als gelezen Kinderboeken over de wiet

De rechtbank beval de federale gezondheidsregulator COFEPRIS om mensen die het recht om gras te consumeren in staat te stellen dit persoonlijk te doen.

In het licht van dit besluit zal het Mexicaanse Congres waarschijnlijk verplicht zijngoedkeuren van de legalisatie en marktregulering door de wet.

Het Congres zou nu moeten handelen om het gebruik van cannabis in Mexico te reguleren, zei Belaunzaran.

Ambtenaren van de nieuwe regering van president-elect Andres Manuel Lopez Obrador zeiden dat ze snel stappen konden nemen om te legaliseren als onderdeel van een bredere strategie om armoede en criminaliteit te bestrijden.

AP Photo / Eduardo Verdugo

Deze zaak is de vijfde in een aantal gevallen, na soortgelijke uitspraken tussen 2015 en 2017, die volgens de Mexicaanse wet een bindend precedent scheppen voor de rest van de rechtbanken en de regering. Van 2015 , het Mexicaanse Supreme Court had geoordeeld dat het verbod op de teelt en het bezit van cannabis voor eigen gebruik ongrondwettig was.

als gelezen Privégebruik van de geautoriseerde dagga in Zuid-Afrika

De rechtbank gelastte de staat en het ministerie van Volksgezondheid om het publiek cannabis voor recreatieve doeleinden te laten gebruiken, voor eigen gebruik, hoewel het voorlopig nog niet de verkoop en zijn marketing.

Soortgelijke beslissingen zijn de afgelopen jaren genomen door de hoogste rechtscolleges van Georgië enAfrique du Sud , evenals in 9 verschillende landen: Alaska in 1975 Duitsland in 1994 Argentinië in 2009 Tsjechische Republiek in 2013 Colombia 2015, Zwitserland 2017.

Vandaag de dag is de consumptie van minderjarigen in Mexico toegenomen ondanks het verbod, dat wil zeggen dat het verbod niet heeft voorkomen, integendeel, het faalde, aan de andere kant Mexico is lang een bron van smokkel in de Verenigde Staten geweest. Zou deze decriminalisering een oplossing zijn? Het Mexicaanse congres heeft 90 dagen om de wetten in te trekken.

Tags: LoiMexico